Tri vozila izvučena sa Majstorske ceste

26.2.2022. Poziv od centra 112 u 10:48 da se na Majstorskoj cesti, između prijevoja Mali Halan i Tulovih greda, nalazi vozilo stranih tablica  koje je ostalo zablokirano u snijegu sa dvije osobe u vozilu. U razgovoru s osobljem u centru  dogovoreno je da će spašavatelji doći do njih terenskim vozilom te ih, u slučaju da njihovo vozilo ne može nastaviti dalje, prevesti do mjesta gdje se dogovorimo. Iz Zadra kreće 5 spašavatelja stanice Zadar sa dva vozila.

Usprkos vrlo lošim uvjetima, snijeg nošen olujnom burom, spašavatelji se probijaju kroz nanose  prema mjestu poziva. Putem prema Tulovim gredama srećemo još jedno strano vozilo sa obitelji koja je zapela u snijegu, jer ih je navigacija navela na Majstorsku cestu. Njihovo vozilo smo izvukli uporabom vitla nakon čega ih upućujemo  nazad prema Obrovcu na cestu, te nastavljamo dalje prema prvim pozivateljima za pomoć.

Ubrzo se dolazi do osoba koje su zvale. Izvlačimo ih iz snijega te otpraćamo natrag prema Sv.Roku, jer je cesta niže od prijevoja Mali Halan na više mjesta zatrpana nanosima snijega.

Intervencija je završila oko 16:00 povratkom u bazu u Zadar.

27.2.2022. U 02:26 ujutro stiže novi poziv sa istog mjesta. I u ovom slučaju se radi o stranim državljanima. Iz Zadra kreću četiri spašavatelja. Kako nismo mogli vozilom do njih nastavljamo pješke. Pomažemo im iskopati vozilo iz zapuha i upućujemo natrag prema Sv.Roku. Sa njima odlazi i jedan od spašavatelja koji ih navodi sigurnim putem do Zatona Obrovačkog gdje se nalazi ostatak ekipe.

Intervencija završava u 6:00 ujutro.

Svake godine se ponavlja  isti problem sa stranim državljanima na toj prometnici na koju ih navodi navigacijski sustav. Nadamo se da ćemo u suradnji sa ostalim službama doći do riješenja kako bi se ovakve situacije spriječile.