Pomogli smo škanjcu koji je upao u bunar

26.10. na naš dežurni telefon stigao je poziv bicikliste koji je, eto srećom, zavirio u napušteni bunar u mjestu Ceranje Gornje. U bunaru je bio škanjac. Uski bunar nije mu dozvoljavao da ponovo poleti. Naš prolaznik pozvao je HGSS Zadar, obavjestio nas o točnoj lokaciji i rekao da će pričekati koliko god je potrebno. Na poziv se odazvalo troje spašavatelja. Prije samog polaska kontaktiran je Sokolarski centar Dubrava u Šibeniku koji je ponudio brigu o ptici u slučaju da je ozlijeđena. Također su nam dali par savjeta kako se ponašati oko divlje ptice koja se našla u stupici.

Jedan član spustio se konopom u 5 metarski bunar koji je srećom bio suh. Ptica je brzo izvučena van i puštena. Škanjac je bio neozlijeđen i odmah odletjeo.

HGSS Zadar često prima pozive za spašavanje životinja. Od mačak na stablima, izgubljenih pasa, koza koje su zapele na liticama, odbjeglih prasaca i krava, ovaca upalih u šahtove, zmije u dvorištu, galebova slomljenih krila, krava koje su se otelile u divljini i treba ih donijeti do ceste jer se ne mogu dići, ili krava koje su upale u rupe…nema što nismo spašavali. Kad god nam naše vrijeme i oprema to dopušta mi se odazovemo takvim pozivima, ali molimo za razumjevanje svih koji nas zovu jer mi nismo niti obučeni niti opremljeni za takvu vrstu spašavanja. Često u takvim slučajevima improviziramo, jer znamo koliko vlasnicima njihove životinje znače. Naši potražni psi ne mogu naći vašeg psa, oni su obučeni tražiti ljude. Dronom se ne može u šumi pronaći psa, možda ako vam pobjegne slon. A činjenica da smo volonteri znači da imamo svoja radna mjesta koja ne možemo napustiti za baš svaku mačku na stablu.

Naše akcije spašavanja životinja uvijek izazovu više reakcija čitatelja i više komentara nego kada spasimo čovjeka. Da li su ljubitelji životinja samo glasniji ili baš ne volimo jedni druge, ne znamo. Mi ćemo nastojati izaći u susret svakome kome naša pomoć zatreba.