Tri akcije u jednom danu

Nakon dužeg perioda bez intervencija, što nam je bilo neobično za ovaj period godine i broj posjetitelja u županiji, jučer smo bili angažirani na čak tri akcije.

Prva je bila odmah u jutarnjim satima. Stigao je poziv na dežurni mobitel HGSS Zadar od planinarke koja se izgubila na Velebitu. Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kuka. Dva spašavatelja, jedan iz HGSS Zadar, a drugi iz HGSS Zagreb krenuli su joj u susret. Dežurna spašavateljica uspjela joj je objasniti kako da pošalje svoju točnu lokaciju što je uvelike olakšalo pronalazak unesrećene i njen transport natrag do vozila HGSS-a.

Druga akcija odvijala se na otoku Pagu. Dvoje stranih državljana zalutalo je na nepristupačni dio sjeverne obale otoka odakle dalje nisu znali kako natrag. Obavijestili smo lučku kapetaniju i centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, ali oni zbog bure nisu mogli izaći na more. Također smo obavijestili i  JVP Pag čiji djelatnici su se odmah uputili na teren kao najbliži unesrećenima. Nakon što smo im poslali točnu lokaciju i fotografiju mjesta gdje se unesrećeni nalaze vatrogasci su ih brzo pronašli i vratili na sigurno.

Treća akcija bila je kasno navečer na brdu Vitrenik iznad Starigrada. Strani par sa malim djetetom zatražio je pomoć pri silasku sa brda. Dva zadarska spašavatelja koji su tada u Starigradu odmah izlaze na teren i ubrzo ih vraćaju do ceste.