Puno posla za HGSS ovog vikenda u Paklenici

Nastavljaju se ugovorena dežurstva HGSS-a u NP Paklenica. Ovog vikenda dežurala su četiri spašavatelja HGSS Stanice Zadar.

Dežurni spašavatelji dežuraju boraveći i krećući se kanjonom Velike Paklenice, prate i komuniciraju sa planinarima i penjačima, uočavaju eventualne opasnosti i rizike te poduzimaju preventivne radnje. O uočenim pojedinostima koje bi mogle ugroziti sigurnost posjetitelja obavještavaju NP Paklenica koja ih prema mogućnostima uklanja.

Subota je prošla bez intervencije, međutim u nedjelju su se desile čak tri nesreće. Jedna je bila na prometnici kada je vozilo srušilo biciklistu. Druge dvije zahtijevale su intervenciju dežurnih članova HGSS-a.

Na poziv iz centra 112 stiže dojava o unesrećenoj planinarki na Vidakovom kuku. Sumnja se na prelom zgloba ruke koji je planinarka zadobila pri padu. Uspjela je dozvati u pomoć veću grupu planinara koji su bili u blizini, a među kojima je bio i član HGSS-a. Imobilizirali su joj ozljedu i pozvali pomoć. Dežurni spašavatelji stigli su sa nosilima međutim kako se osoba mogla, uz malu pomoć spašavatelja, samostalno kretati dopraćena je do vozila odakle je prevezena do HGSS središta gdje je predana osoblju HMP.

Upravo kako se završavala prva akcija stiže dojava o drugoj unesrećenoj planinarki na stazi Pjeskarica u NP Paklenica. Osoba je pala i osjeća bol u donjem dijelu leđa, a zadobila je i udarac u glavu. Dežurni spašavatelji i vozilo HMP odmah kreću na intervenciju. UT 2000 nosilima djelatnici parka i spašavatelji prebacuju do prometnice i predaju osoblju HMP.

Obije osobe su strane državljanke.

Uz dežurstvo u HGSS-ovom središtu  za obuku “Dragan Špehar- Špeco” organizirano je polaganje ispita za naslov gorski spašavatelj kojem je pristupilo 11 kandidata. U dva dana ispitivalo ih je 12 instruktora. Kandidat je primljen u Stanicu u statusu suradnika. Pripravnikom postaje nakon završetka obveznog tečaja prve pomoći te tri osnovna tečaja školovanja (tečaj spašavanja u ljetnim uvjetima, tečaj spašavanja u zimskim uvjetima i tečaj speleološkog spašavanja). Nakon završenog cjelokupnog školovanja koje traje minimalno dvije godine, na prijedlog Stanice, pristupa ispitu za gorskog spašavatelja koji je cjelovit i obuhvaća teoretski i praktični dio iz gorskog spašavanja. Nakon položenog ispita postaje se gorskim spašavateljem, prima iskaznica i značka s brojem.

Zadarska Stanica ovog vikenda dobila je dva nova gorska spašavatelja. Sa dva nova HGSS Stanica Zadar broji 26 aktivnih gorskih spašavatelja.