Aktivnosti zadarskih spašavatelja na potresom zahvaćenom području

Od prvoga dana zadarski spašavatelji i spašavateljice sudjeluju u pomoći ljudima zahvaćenim potresom. HGSS sa svojih 25 stanica odmah je pokrenuo aktivnosti na svim područjima gdje mi sa svojim znanjem i stručnošću možemo pomoći. Tako su psi HGSS-a već u prvim satima imali nekoliko uspješnih pronalazaka u ruševinama. Preko 160 spašavatelja i spašavateljica iz 18 stanica bilo je aktivno na terenu u prva 24 sata. Sve intervencije koordiniraju se iz tri autonomna zapovjedna vozila. Tijekom prvog dana timovi HGSS-a su obišli 84 sela. Mještanima su dostavljene živežne namirnice, lijekovi i ostale potrepštine. Timovi odjela bespilotnih sustava odmah pokreću mapiranje područja Petrinje iz zraka (830 hektara) radi utvrđivanja oštećenja na objektima. Obzirom na veliki broj donacija građana jedan šator koristi se za prihvat donirane robe koja se raznosi udaljenim, manje pristupačnim mjestima. U narednih nekoliko dana Hrvatska gorska služba spašavanja intervenirala je u 120 sela na području Banije. U većini po nekoliko puta.

Odrađena je 91 intervencija sa više od 200 zadataka. Od ostalih aktivnosti spašavatelji su intervenirali i obišli 120 lokacija, u kojima su izvršeni obilasci stanovništva, saniranje ozljeda, zbrinjavanje i prijevoz ozlijeđenih u bolnicu, prijevoz osoba na smještaj u vojarnu ‘’Pukovnik Predrag Matanović’’. Na lokacijama je obavljena opskrba hranom, vodom i ostalim potrepštinama, kao i procjena materijalne štete, te svi ostali zadaci koje situacija zahtjeva. Do 31.12. u 16:00 sati HGSS je intervenirao 372 puta u opskrbi pogođenog stanovništva: dostavom hrane, vode, lijekova, agregata, cerada i najlona za pokrivanje krovova te ostalim potrepštinama.

Spašavatelji HGSS-a sudjelovali su i u evakuaciji preko 400 vrijednih umjetnina koje su iz oštećenih prostora Galerije Krste Hegedušića i Hrvatskog doma u Petrinji u organizaciji Ministarstva kulture i medija i Civilne zaštite premještene u Gradski muzej u Sisku.

Samo HGSS stanica Zadar do danas ima odrađena 94 čovjek/dana na terenu, uglavnom na radovima na visini gdje uklanjamo oštećene objekte koji predstavljaju opasnost.