Potraga na otoku Pašmanu 22.11.2020.

Današnja akcija na otoku Pašmanu pokazala je koliko je važno imati članove Stanica HGSS-a na udaljenim mjestima županija, a posebno na otocima i ostalim teže dostupnim naseljima.

Naš član na otoku Pašmanu danas je pomogao svojim znanjem stečenim u dosadašnjim potragama da se osoba brzo pronađe, a obzirom na hladnoću time spasio jedan život.

U 18:35 u razgovoru sa mještankom saznaje da je oko 17 sati nestao 90ogodišnjak. Nazvao je osobu koja bi mu mogla dati više informacija i saznao da su mještani i obitelj pretražili sve puteve po mjestu, ali bez rezultata, te da planiraju dalje tražiti uz pomoć još nekoliko mještana. Na njegovo insistiranje da se još jednom pretraži detaljno okućnica nestale osobe te da se tek nakon toga proširi potraga, mještani nakon 15 minuta pronalaze nestalog. Susjed ga je pronašao uza zid dvorišta njegove kuće sa ozljedom na glavi i promrzlog. Pozvana je hitna medicinska pomoć te je osoba prevezena u Zadar na daljnju medicinsku skrb.

Iskustvo dosadašnjih potraga za starijim osobama pokazalo je da se oni nerijetko nalaze u blizini svojih kuća. Naš član pomogao je da se potraga brzo završi što je bilo od kritične važnosti obzirom na niske temperature posljednjih dana.