Pomoć penjačima u Anića kuku, 18.10.2018.

Jučer 18.10. u 18:45 na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar je zaprimljen poziv u pomoć od dvoje penjača, stranih državljana, koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u stijeni Anića kuka.

Penjači su zapeli u 300 metarskom smjeru Brahm na 80-tak metara ispod vrha stijene. Kako im je to bio zadnji smjer kojeg su penjali tog dana, drugi penjač zbog iscrpljenosti nije mogao nastaviti kretanje prema izlasku iz smjera, a prvi penjač nije mogao samostalno izvući partnericu te su putem žurnog broja 112 zatražili pomoć.Nakon dojave na teren je izašlo 12 spašavatelja od kojih su dvoje već bili u neposrednoj blizini parka. Prvi kontakt s unesrećenima u stijeni je bio u 21:45h da bi već u 23:15h bili izvučeni na vrh stijene.Prvi dio spašavatelja je unesrećene otpratio do parkinga u 00:40h čime je ovaj dio noćnog spašavanja okončan. Druga ekipa je imala zadatak raspremiti užad i opremu kojom su unesrećeni izvučeni na sigurno.

Kada se drugi dio ekipe spustio iz stijene u 01:50h,  12 spašavatelja je krenulo svojim domovima na zasluženi odmor. U akciji je sudjelovalo 10 članova HGSS Stanice Zadar te po jedan član Stanica Ogulin i Split.