Dežurstvo na utrci “Pedalom po Pagu”,22.9.2018.

U subotu 22.9. održan j 2. MTB maraton na otoku Pagu u organizaciji udruge “Volim Vlašići”  na kojem su sudjelovala 83 biciklista koji su odvozili 2 rute, kraću rekreativnu od  28km i PRO od  54 km.

Prva staza je duža i naravno, fizički zahtjevnija. Start takozvane “PRO rute” duge 54 kilometra je u Vlašićima odakle se uzbrdicom kreće prema Ornitološkom rezervatu Veliko i Malo Blato. “PRO” ruta nastavlja prema bazenima Paške solane prema vjetrenjačama. Na tom mjestu staza postaje zahtjevnija jer nakon asfatiranog uspona slijedi spust po makadamu. Kakva bolja promocija Paga nego spektakularni pogled na Velebit s jedne strane te bazene soli, vanjsku stranu otoka, Maun i Olib s druge strane. Potom se spušta u Grad Pag i s druge strane bazena Paške solane ide prema Povljani, Smokvici i natrag u Vlašiće.

Druga staza, od 28 kilometara nema velikih uspona i napora, tako da je pogodna za rekreativce. Također prolazi kroz Ornitološki rezervat Veliko i Malo Blato, u kojem su organizatori osigurali besplatan Birdwatching. Pag je naime stajalište mnogih ptica selica, bilo na putu prema toplijim krajevima ili da na otoku prezime. “Rekreativna ruta” otuda kreće prema Povljani i Staroj Povljani, do nezaobilazne Smokvice i spust do Vlašića.

Na samoj utrci osim nekoliko probušenih guma nije bilo potrebe za intervencijom ekipe HGSSa koja je imala aktivno dežurstvo na samoj PRO ruti.