Predstavljanje zemljovida južnog Velebita, 22.3.2018.

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru i Stanice Zadar Hrvatske gorske službe spašavanja održano je predstavljanje novih Turističko-planinarskih zemljovida južnog Velebita: Tulove grede i Crnopac, serija Dinarske Alpe br. 27 i 29. Promocija je održana 22. ožujka 2018. g. u prepunoj dvorani Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

U ime institucija koje predstavljaju, brojnoj publici uvodno su se obratili upravitelj Zadarskog Zavoda HAZU izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić i pročelnik Zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Maksimiljan Babić koji su naglasili značaj spomenutih zemljovida i njihovog sadržaja za prevenciju nezgoda, no ujedno su naglasili i njihovu širu primjenu i društvenu korist.

Karte su predstavila tri stručnjaka, svaki sa različitog aspekta. Autor oba zemljovida Livio Kotlar, gorski spašavatelj Stanice Zadar, publiku je  uveo u proces i metodologiju izrade karti, te prednosti i pojedine probleme moderne kartografije s kojima su se članovi Kartografskog odjela Zadarske stanice HGSS-a susretali prilikom njihove izrade.

Publici se zatim obratio Stjepan Gverić prof. geogr., ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i član Zadarske stanice HGSS-a, koji je istaknuo važnost zemljovida s aspekta geografije prostora i institucija za prostorno uređenje. S druge strane istaknuo je njihov značaj za planinare, ali i sve druge koji se budu kretali tim prostorom.

Zemljovide je na koncu predstavila i dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, arheologinja i povjesničarka iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, koja je istaknula njihov kulturološki značaji za navedeno područje i zaključila da će u budućnosti poslužiti kao vrijedne podloge za istraživanja stručnjacima različitih znanstvenih disciplina.

Ostvarenjem ova dva vrijedna projekta HGSS se još jednom pokazao kao vrlo aktivna i društveno korisna organizacija koja djeluje ne samo preventivno, dakle na sprečavanju nesreća, već istovremeno promovira prirodne i kulturne znamenitosti i vrijednosti navedenog područja.