Potražna vježba HGSS Stanica Zadar

POTRAGA 1Tijekom proteklog vikenda, 21.-22.10., na području Starigrada HGSS Stanica Zadar održala je redovnu godišnju potražnu vježbu.

Tom prilikom okupilo se 28 članova iz Stanice Zadar te iz stanica Rijeka, Zagreb i Ogulin među kojima i članovi Komisije za potrage i lavine HGSS-a koji su tijekom subote održali teorijski dio vježbe. Obrađene su teme tijeka potražne akcije, način rada i uloga potražnih pasa u potražnim akcijama te prikupljanje informacija nužnih za pokretanje i vođenje akcije.

U nedjelju je bio predviđen rad na terenu koji je uključivao vježbu potrage za nestalim planinarom. Prvi timovi, među kojima i tri potražna tima sa psima, na teren su izašli u 9.20 sati, a nestala osoba pronađena je u 11.40.

U svrhu povećanja učinkovitosti akcija potraga i spašavanja Stanica Zadar nastoji koristiti sve moguće dostupne tehnologije. Na samoj vježbi pored drona za pretragu iz zraka korištena je i digitalna radio mreža Odašiljača i veza d.o.o. “Cronect” pomoću koje se odvijala komunikacija između voditelja potrage i ekipa koje su se nalazile na terenu u zonama potrage. Jedna od korisnih osobitosti ove radio mreže je ta da je voditelj potrage u realnom vremenu mogao pratiti ekipe na terenu pomoću GPS pozicioniranja radio uređaja koje su timovi koristili. Na ovaj način voditelj potrage je mogao odmah vidjeti mjesto pronalaska nestale osobe te najbliže timove usmjeriti prema mjestu pronalaska. Za napomenuti je da se korisnim pokazala i mogućnost snimanja komunikacije i kretanja timova u samoj akciji potrage.

Po povratku svih spašavatelja u bazu, napravljena je analiza vježbe koja je ocjenjena vrlo uspješnom.

Na ovaj način zadarski spašavatelji i njihovi kolege iz drugih stanica imali su priliku izmijeniti svoja iskustva u potragama te ih primijeniti na terenu što će sigurno pridonijeti povećanju razine znanja i spremnosti na sudjelovanje u ovakvim vrstama akcija koje su jedne od najčešćih na području cijele Hrvatske.

HGSS Stanica Zadar