Akcija Stanice Zadar u stijeni Anića kuk

Izuzetno tehnički zahtjevna akcija spašavanja odigravala se u stijeni Anića kuk u NP Paklenica.

Jučer, 5.12.2015., u 13:20 sati zadarskim spašavateljima upućen je poziv putem centra 112. Radilo se o akciji u Nacionalnom parku Paklenica, točnije u stijeni Anića Kuk. Ozlijeđeni penjač s vanjskim prijelomom desne potkoljenice nalazio se s partnerom na kraju treće dužine u smjeru “Juha”.

Osam spašavatelja stanice Zadar uputilo se u do Anića kuk-a dok je u isto vrijeme pozvan i helikopter. Zbog velikog rizika helikopter ne uspjeva prići stjeni i obaviti izvlačenje unesrećenog. Troje letača spašavetalja se helikopterom prebacuje na vrh stijene Anića kuk-a. Od ostalih spašavatelja troje kreće zemaljskim putem na vrh Anića kuk-a dok ostali, kojima se pridružuje još dvoje spašavatelja, nastavljaju do podnožja smjera. Spuštanjem s vrha stijene stiglo se do unesrećenog te se nakon pružanja prve pomoći započelo s transportom u mariner nosiljci do podnožja stijene. Unesrećeni je predan Hitnoj medicinskoj pomoći u 21:20 dok je akcija završila spuštanjem svih spašavataelja na sigurno u 22:10.

Ova akcija je zbog svoje kompleksnosti okarakterizirana kao izuzetno tehnički zahtjevna. U akciji je sudjelovalo 15 spašavatelja iz stanica Zadar, Orebić i Split te helikopter HRZ-a.

Ivan Živković

anicakuk5122015-1 anicakuk5122015-2