Priznanje HGSS-u povodom 66. obljetnice NP Paklenica

Povodom 66. obljetnice Nacionalnog parka Paklenica održana je prigodna proslava u subotu 10.10.2015. u dvorani hotela „Vicko“ u Starigrad – Paklenici. Ravnatelj Zlatko Marasović u ime JU NP Paklenica dodijelio je zahvalnicu Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja za brigu o sigurnosti posjetitelja Nacionalnog parka Paklenica. Zahvalnicu je u ime HGSS-a primio Maksimiljan Babić, pročelnik HGSS Stanice Zadar.

Zahvalnica je dodijeljena 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, za iznimnu pomoć u akcijama spašavanja posjetitelja i organizaciji transporta u Nacionalnom parku Paklenica. Zahvalnicu je primio bojnik Ante Siniša Kozina, zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Predstavljen je i 3. broj časopisa JU NP Paklenica „Paklina“ koji izlazi jednom godišnje, a namijenjen je posjetiteljima Parka i lokalnom stanovništvu koje informira o aktivnostima i radu Ustanove.

Društvo slovensko – hrvatskog prijateljstva odabralo je Paklenicu kao mjesto gdje se godinama sastaju hrvatski i slovenski penjači i na kojem su željeli proglasiti počasnim članovima njihovog društva poznate alpiniste Stipu Božića i Viki Grošelja. U ime Društva slovensko – hrvatskog prijateljstva priznanja su im predali Mitja Lamut i Zlatko Katalenić. Viki Grošelj i Stipe Božić su nakon dodjele priznanja predstavili knjigu „Alpine Warriors“ Bernadette McDonald posvećene slovenskom alpinizmu i održali dojmljivu prezentaciju. Ova knjiga opisuje zlatno doba slovenskog alpinizma i fantastične uspone na najviše vrhove svijeta.

priznanje2015 priznanje2015-2