Održana vježba vježba tehnika vanbolničkog zbrinjavanja unesrećenih osoba

Dana 4 svibnja 2015. godine u prostoru HGSS stanice Zadar održana je periodička vježba tehnika vanbolničkog zbrinjavanja unesrećenih osoba u suradnji sa instruktorima komisije za medicinu spašavanja HGSS-a Višnjom Sušanj iz Ogulina i Damirom Vukušićem iz Karlovca.

Na radionici su vježbane tehnike:
1) Osnovni ITLS (international trauma life support)pregled
2) BTLS (basic trauma life support) uz korištenje AED (automatskog defibrilatora) te opreme za održavanje dišnog puta
3) Tehnike imobilizacije uz korištenje duge daske, vakum madraca, KED-a (Kendrick extrication device) te SAM splint udlaga i postavljanje šanc ovratnika.
Na ovom poučnom i zabavnom druženju 19 članova HGSS Zadar su po ocjenama instruktora pokazali visoku razinu motiviranosti (HGSS Brand) kao i stručnosti za ponavljanje tehnika korištenih u svakodnevnim akcijama i dežurstvima u kojima smo nerijetko na prvoj crti obrane života i zdravlja što se tiče nepristupačnog dijela cjelokupnog teritorija RH, a samim time i Zadarske županije koja njime obiluje (Velebit,otoci,Zrmanja…)
Na kraju bi se zahvalili kompetentnim i motiviranim instruktorima na prenošenju godinama stjecanog znanja kojima ćemo zajedničkim snagama služiti kako žiteljima same županije tako i našim brojnim gostima iz brojnih država svijeta tijekom ponajviše ljetnih mjeseci.
I kako slika govori za tisuću riječi, par slika u prilogu.

Davor Divković, gorski spašavatelj

DSC_0302 DSC_0295 DSC_0294 DSC_0282