Iz stijene u NP Paklenica noćas spašene penjačice

Spašavatelji su oko 20 sati stigli do vrha stijene i potom se jedan od njih spustio do  penjačica koje nisu bile ozlijeđene, ali su bile umorne i promrzle.

Jučer u 18.15 sati HGSS Stanica Zadar posredstvom Centra 112 zaprimila je poziv u pomoć. Radilo se o njemačkim penjačicama koje su ostale u stijeni u Akademskom  smjeru  40 metara od izlaza. Kako se tada troje gorskih spašavatelja nalazilo u kanjonu Velike Paklenice, te uz dogovor s kolegama iz Stanice koji su ostali u pripravnosti, odmah su krenuli u akciju.

Spašavatelji su oko 20 sati stigli do vrha stijene i potom se  jedan od njih spustio do  penjačica koje nisu bile ozlijeđene ali umorne i promrzle. Jedna penjačica se uz asistenciju popela do vrha, a druga je izvučena uz pomoć sistema sv. Bernard.

Nedugo nakon toga spašavatelj je izašao na vrh, a nakon što su se penjačice ugrijale i malo okrijepile svi su se zajedno uputili prema dnu kanjona. Oko 23.30  spustili su se do parkirališta Velike Paklenice i tada je akcija u kojoj su sudjelovala četiri člana Stanice Zadar te članica Stanice Gospić privedena kraju.

Ante Tomić