Iz Male Paklenice spašeni brat i sestra

Dežurna ekipa HGSS Stanice Zadar danas je uspješno okončala akciju spašavanja u Maloj Paklenici.

Oko 17 sati dežurnoj ekipi Stanice Zadar, u kanjon Velike Paklenice stigao je poziv u pomoć zabrinutih roditelja čiji su 17-godišnja kćer i 19-godišnji sin uslijed nabujalog potoka ostali zarobljeni u kanjonu Male Paklenice.

Brat i sestra, inače američki državljani tijekom prijepodneva su se uputili u kanjon Male Paklenice, a kako se nisu na vrijeme vratili do recepcije gdje su ih čekali roditelji, pozvana je pomoć. Tijekom šetnje, njih dvoje u jednom trenutku ulovila je jaka kiša zbog koje je nabujao potok te onemogućio njihov povratak.

Spašavatelji su se odmah uputili prema mjestu gdje su se nalazili brati i sestra, na dijelu gdje staza prvi put prelazi preko potoka. Kćer su u međuvrmenu roditelji uz pomoć turista uspjeli prebaciti na sigurno, a gorski spašavatelji su uspjeli uz pomoć užeta, na sigurni dio prebaciti i mladića. Akcija je završila u 18.30 sati.

U ovo vrijeme, kada su česte jake kiše te kada nije iznimka ni jaka bura, svakako valja provjeriti vremensku prognozu prilikom odlaska na izlet u planinu te se opremiti adekvatnom odjećom i obućom.

Jana Mijailović,  S.Domitrović