HGSS na osiguranju svečanosti na Tulovim gredama

U sklopu tri projekta razminiranja područja oko Tulovih greda i Malog Alana, od mina su očišćene velike površine planinarskih staza i prostora u NP Paklenica i PP Velebit.

Dva člana HGSS Zadar u četvrtak su na Velebitu osiguravalii svečanost povodom završtka radova na razminiranju Tulovih greda.
U sklopu tri projekta razminiranja područja okoTulovih greda i Malog Alana na Velebitu od mina su očišćene velike površine planinarskih staza i prostora u zaštićenom području NP Paklenica i Parka prirode Velebit koji se protežu Zadarskom i Ličko-senjskom županijom. Sva tri projekta financirana su donacijama Vipneta u vrijednosti od 11 milijuna kuna te sredstvima iz državnog proračuna. Veliki dio Velebita u potpunosti je razminiran, dok će se vrlo brzo razminirati i preostalih 28 kilometara minski sumnjivog područja.
Cilj je što prije očistiti sve planinarske staze, a uskoro završava i razminiranje oko 2 milijuna četvornih metara Velebita koje obuhvaća projekt Sveto brdo. Završetak radova na razminiranju Tulovih greda svečano je obilježen nastupom Nine Badrić i zagrebačkog zbora Izvor. Spoj glazbe i fascinantne prirode,koja je napokon očišćena od mina, nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.

Davor Divković

 

DSC_1255 DSC_1258