S Crnopca spašena ozlijeđena planinarka

Akcija spašavanja na Crnopcu, potraga u Šopotu i dežurstvo u NP Paklenica ovih dana dale su pune ruke posla zadarskim gorskim spašavateljima.

Dok se dio članova HGSS-a još uvijek nalazi na području Županje i radi na saniranju posljedica poplave, ostali odrađuju akcije spašavanja, potrage, vježbe i ostale aktivnosti koje su, s dolaskom lijepog vremena postale sve češće.

Zadarska Stanica HGSS-a s kolegama iz stanica Šibenik i Novska noćas je s južnog dijela Velebita spasila ozljeđenu planinarku. Ona je planinareći s prijateljima na Crnopcu pala i zadobila prijelom noge. Poziv za pomoć uputili su putem Centra 112 oko 17.15 sati nakon čega su se okupili gorski spašavetelji koji su krenuli put Crnopca, a u pomoć su im pritekli i članovi HGSS Novska i Šibenik. Istovremeno u pomoć je pozvan i helikopter, međutim nije bilo moguće odraditi spašavanje iz zraka. Nakon što su došli do unesrećene 27-godišnje planinarke spašavatelji su joj imobilizirali nogu, a potom su je transportirali noseći na leđima do planinarskog skolništa, a potom u nosilima UT 2000 sve do mjesta gdje ju je preuzele hitna medicinska pomoć kojom je upućena u zadarsku bolnicu. Akcija, je završila 15 minuta nakon ponoći.

Zadarskim spašavateljima ovo je toga dana bila druga akcija, naime od petka su na terenu na području Šopota kraj Benkovca gdje tragaju za nestalom mještankom. Na terenu su osim spašavatelja i potražni psi te zapovjedno vozilo, a tijekom petka područje je pretražvano i uz pomoć helikoptera. Radi se o terenu koji je na mjestima izuzetno nepristupačan. U potrazi sudjeluje i policija te brojni mještani koji neumorno s HGSS-ovcima češljaju teren. U potrazi su proteklih dana sudjelovali članovi stanica Gospić i Split.  Dio zadarskih spašavatelja od četvrtka se nalazi na dežurstvu u kanjonu Velike Paklenice, a tijekom vikenda njima su se pridružili i kolege iz šibenske Stanice.

Davor Divković, S. Domitrović

 

crnopac_dosen (1) crnopac_hrvoje_bratic_sibenik (1) crnopac_mare (1) image-22f99dfb55d5e565007af361959906ab0405245ff971097733612f49671bf7a8-V sopot_galac sopot_jandric sopot_silvija (3) sopot_silvija (4) sopot_silvija (6)