Preventivna aktivnost HGSS-a u NP Paklenici

Ovim se postiže poboljšanje kvalitete procesa spašavanja u NP Paklenici te se između ostalog smanjuje vrijeme trajanja akcije spašavanja.

HGSS Stanica Zadar, kalendarsku godinu s ponosom završava preventivnom akcijom postavljanja logističkih kutija za odlaganje opreme za spašavanje na vrhu Anića kuka u NP Paklenici. Ideja je nastala davno, od strane dvoje starih poznavalaca NP Paklenice i gorskog spašavanja u Anića kuku: Edvarda Retelja i Željka Balova, članova HGSS Stanice Split. Logističke kutije su postavljene na izlazima iz penjačkih smjerova Velebitaš i Akademski, sukladno Rješenju Ministarstva zaštite i okoliša RH i Suglasnosti NP Paklenice.

Ovim se postiže poboljšanje kvalitete procesa spašavanja u NP Paklenici: smanjuje se vrijeme trajanja akcije spašavanja, smanjuje se potreban broj gorskih spašavatelja, omogućava se istovremeno odvijanje akcija spašavanja s istim kapacitetima, itd. Svaka logistička kutija sadržavati će Marinerovu nosiljku, užad, sidrišnu opremu i osnovnu prvu pomoć.

Slijedi opremanje logističkih kutija predmetnom opremom, zatim provedba stijenskih vježbi (dnevnih i noćnih) cijelog HGSS-a prije otvaranja turističke sezone 2014. godine i dežurstva HGSS-a u NP Paklenici.

logistickaKutija3 logistickaKutija1 logistickaKutija0