Hgss stanica Zadar sudjelovala na državnoj vježbi “Velebit 2013”

Državna uprava za zaštitu i spašavanje provela je 05. listopada 2013. u Baškim Oštarijama terensku vježbu zaštite i spašavanja „VELEBIT 2013“. Tema vježbe bio je pad zrakoplova odnosno potraga za zrakoplovom i unesrećenim osobama.

Scenarij vježbe predvidio je moguće prisilno slijetanje zrakoplova. Zrakoplov s četiri putnika i dva člana posade je poletio iz Zračne luke Zagreb u jutarnjim satima za Zračnu luku Zadar. U zadnjoj radio poruci pilot javlja da se nalazi u području turbulencija. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Srednjeg/Južnog Velebita se gubi i radarski kontakt sa zrakoplovom. Temeljem važećih procedura i propisanih postupanja Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. sve dostupne i relevantne podatke prosljeđuje u Državni centar zaštite i spašavanja DUZS-a, koji pokreće postupak formiranja Spasilačkog koordinacijskog centra i pokretanja spasilačke akcije.

Opći cilj vježbe bio je provjera, ocjenjivanje i podizanje sposobnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u potrazi i spašavanju u slučaju pada zrakoplova, koji su definirani Uredbom Vlade RH o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova.

Na vježbi je sudjelovalo 10 pripadnika iz Zadarske stanice.

(http://www.duzs.hr/news.aspx?newsID=20628&pageID=203)

Velebit 2013 c

Velebit 2013 b

Velebit 2013 a