Dvije akcije u NP Paklenica

U srijedu poslijepodne, 14. kolovoza  u Paklenici članovi HGSS-a proveli su u znaku akcije spašavanja dehidriranog češkog penjača.

Danas u 16.34 na dežurni mobitel HGSS Zadar došao je poziv u pomoć penjačima u NP Paklenici. Radilo se o dvojici čeških penjača u dobi od 21 i 19 godina koji su nakon završenog penjanja, na povratku prema dnu kanjona Velike Paklenice, u blizini ulaza u Bračni smjer tražili pomoć jer jedan od njih zbog dehidracije i najvjerojatnije sunčanice nije bio u mogućnosti samostalno se spustiti sa strmine. Jedan od njih, nakon što je pozvao pomoć i objasnio spašavateljima svoju lokaciju, krenuo im je ususret. Spašavatelji su ubrzo stigli do unesrećenog i nakon što su mu dali dovoljno tekućine, pomogli su mu da se niz stazu spusti na
sigurno. Akcija je završena u 18.36 sati.

Jako sunce i nedostatak tekućine još jednom su uzrok brojnih intervencija koje ovih dana na priobalnom području aktiviraju članove HGSS-a.

12 sati

Jutros su spašavatelji  pružili pomoć planinarki koja se ozlijedila prilikom spuštanja sa Ivinih vodica.

Jutros su dvojica članova HGSS Zadar, koji su ovih dana s kolegama na dežurstvu u NP Paklenica, prilikom jutarnjeg obilaska penjališta, u Anića luci  oko 10 sati naišli na ozlijeđenu  54-godišnju francusku planinarku.

Ona je jučer  planinarila sa svojim suprugom i  prilikom spuštanja s Ivinih vodica ozlijedila lijevi gležanj zbog čega je njezino spuštanje bilo vrlo otežano, a noga sve bolnija. Spašavateljli su planinarski pružili prvu pomoć te su joj pomogli da se spusti do parkirališta u kanjonu Velike Paklenice odakle su je vozilom HGSS-a prebacili do dežurne ambulante u Selinama. Intervencija je završila u 11.55 sati.

Marica Mihaljević