Potraga na području NP Paklenica

Jučer u ranim jutarnjim satima pokrenuta je potražna akcija za dvoje francuskih planinara na području NP Paklenica, za koje se ispostavilo da im pomoć nije potrebna.

U ponedjeljak, 5 kolovoza oko 6 sati ujutro članove  HGSS-a koji su se nalazili u kanjonu Velike Paklenice alarmirao je francuski planinar, zet para koji  se dan ranije planirao spustiti sa Ivinih vodica u Malu Paklenicu. Međutim, kako ih nije mogao dobiti putem mobitela, a ocijenio je da bi spust kroz Malu Paklenicu za njih mogao biti težak te  imajući na umu da planinar boluje od dijabetesa, zet je zatražio pomoć gorskih spašavatelja.

Odmah potom dvojica članova HGSS Bjelovar uputila su se kroz Malu paklenicu u smjeru kojim se francuski par planirao vratiti. U međuvremenu, u devet sati pokrenuta je opsežnija potražna akcija te su spašavatelji krenuli na teren. Nakon nekog vremena spašavatelji su naišli na dvojicu sinova francuskog para koji su se također vraćali iz viših predjela Velebita i koji su dali informaciju kako su se roditelji ipak odlučili prema Starigradu spustiti kroz Veliku paklenicu. Njih je iznad planinarskog doma Pkelnica  pronašao renđer NP Paklenica. Spašavatelji su se spustili do njih te je ustanovljeno da nisu bili u opasnosti te da im nije trebala pomoć. Inače, radi se o iskusnim planinarima koji su bili dobro opremljeni te su sa sobom imali dovoljnu količinu vode za piće. Spašavatelji su se  do kanjona Velike Paklenice spustili oko 15 sati.

U akciji je sudjelovalo  11 članova  iz HGSS-a Bjelovar i  dvoje iz HGSS Zadar  koji su se podijelili pa je dio sudjelovao u potrazi, a nekoliko ih je ostalo dežurati na penjalištu u kanjonu Velike Paklenice te djelatnici NP Paklenica.